Гласајте за конкурсот за дизајн на Nike „On Air“.

Anonim

Nike Air Max 98 Metro од Joon Oh Park

Како дел од прославата на Денот на Air Max 2018, Nike ја претставува својата програма за дизајн Nike: On Air која се одржува во шест големи градови низ светот. Њујорк, Париз, Лондон, Сеул, Шангај и Токио. Секој од нив создаде свој Air Max инспириран од уникатниот културен отпечаток од прстот на својата заедница, како што е дизајниран од локалното население кое најдобро го познава.

Од илјадниците пријави од серијата работилници, жириската комисија во која беа вклучени дизајнери на Nike и градски амбасадори избра 18 финалисти (по три од секој град). Само шестмина ќе ја видат нивната визија како е подложена на крајна трансформација од 3D рендерирање во реални чевли. Тоа е местото каде што влегувате.

Почнувајќи од 7 часот наутро PST на 8-ми мај, регистрираните членови на Nike можат да гласаат за нивните омилени дизајни од секој град: Париз, Лондон, Њујорк, Сеул, Шангај и Токио. Ќе имате шест дена да одлучите и имате право да гласате еднаш дневно. Гласањето официјално завршува на 13-ти мај во 23:59 часот PST. Може да гласате или преку Nike.com/onair или преку апликацијата SNKRS.

Победничкиот дизајн на секој град ќе биде објавен на 14-ти мај, а подоцна ќе влезе во производство.

Напречен пресек Air Max 95 од Брет Гинсберг

NYC: Nike Air Max 95 „Cross Section“ од Брет Гинсберг

Повеќеслојниот дизајн на Гинзберг го коментира темпото, густината и гризот на Њујорк како медиум за уникатни обувки.

Air Max 95 BEC од Кевин Луи

NYC: Nike Air Max 95 „BEC“ од Кевин Луи

Љубител на ефикасноста и практичноста, Луи црпеше од сеприсутната култура на бодега на петте општини - и доверливиот сендвич со сланина, јајца и сирење 24/7.

Air Max 98 La Mezcla од Габриел Серано

NYC: Nike Air Max 98 „La Mezcla“ од Габриел Серано

Влезот на Серано ги претставува различните тенкови на Њујорк кои комбинираат раса, етничка припадност и културно потекло, истакнувајќи го она што го прави овој град посебен: неговите луѓе.

Air Max 270 London Darwin од Шамима Ахмед

Лондон: Најк Ер Макс 270 „Лондон Дарвин“ од Шамима Ахмед

Дизајнот на 18-годишната лондончанка ја оживува еволуцијата на бруталистичката архитектура која го обликува нејзиниот роден град од 1950-тите, откривајќи ја неочекуваната убавина на градската инфраструктура.

Air Max 97 London Summer од Јасмин Ласод

Лондон: Nike Air Max 97 „Лондонско лето“ од Јасмин Ласоде

Дизајнот на Ласоде ги слави љубовта и летото во градот, со лична меморија - првиот состанок поминат на ридот Primrose - како нејзина позадина.

Air Max 98 Ode To Layou од Рубен Чартерс-Бастид

Лондон: Nike Air Max 98 „Ode To Layou“ од Рубен Чартерс-Бастид

Врз основа на патувањето на неговиот дедо од Карибите до ОК на бродот HMT Empire Windrush, концептот на Charters-Bastide го означува непобитниот придонес што имиграцијата го даде во обликувањето на мултикултурниот пејзаж на Лондон.

Air Max 90 Age Of Gold од Coralie Rabbe

Париз: Nike Air Max 90 „Age of Gold“ од Coralie Rabbe

Спојувајќи ја традиционалната ткаенина и шарениот принт инспириран од графити, дизајнот на Coralie ја почитува културната разновидност на Париз преку референци за текстил од Европа, Азија и Африка.

VaporMax Plus работи во тек од Лу Матерон

Париз: Nike VaporMax Plus „Работи во тек“ од Лу Матерон

Фотографиите од париската судска зграда во изградба го инспирираа концептот на Матерон, премислувајќи ги боите и материјалите од работното место.

Air Max 180 1.0 од Квентин Собашек

Париз: Nike Air Max 180 „1.0“ од Квентин Собашек

Пластичен кафез од TPU, најлонски панели со рипстоп и спротивставени единици Swoosh и Air-Sole се наклонети кон визијата на Собашек за утрешниот Париз: комбинирајќи ги и геометриските и дигиталните елементи инспирирани од архитектурата на градот.

Nike Air Max 97 Neon од Joon Oh Park

Сеул: Nike Air Max 97 „Неон“ од Joon Oh Park

Повеќеслојниот дизајн на Гинзберг го коментира темпото, густината и гризот на Њујорк како медиум за уникатни обувки.

Nike Air Max 98 Ulsoo од Бина Ким

Сеул: Nike Air Max 98 „Ulsoo“ од Бина Ким

Преку силниот контраст на силуетата Air Max 98, дизајнот на Ким ја отсликува традицијата и иднината на Сеул преку бојата на горниот дел заедно со материјалите од традиционалните корејски чевли.

Сеул: Nike Air Max 98 „Metro“ од Joon Oh Park

Дизајнот на Парк црпи инспирација од огромниот подземен транзитен систем во Сеул, повикувајќи се на неговата шарена мапа, метални железнички рамки за автомобили и безбедносни знаци.

Nike Air Max 95 Cultural City Tokyo! од ВУД

Токио: Nike Air Max 95 „Културен град Токио!“ од ВУД

Евоцирање на минатото и сегашната улична култура на Јапонија, концептот на Вуд беше делумно инспириран од хуманоидните форми на јокаи - духови и демони на јапонскиот фолклор.

Nike Air Max 1 Tokyo Maze од Јута Такуман

Токио: Nike Air Max 1 „Tokyo Maze“ од Јута Такуман

Дизајнот на Такуман го почитува вртоглавиот урбан лавиринт од шарени линии на цевки што снимаат под Токио. Релјефната кожа ја претставува бетонската површина на градот, додека црвениот меур оддава почит на иконската Токио кула.

Nike Air Max 98 Tokyo In The Air од Нари Какува

Токио: Nike Air Max 98 „Tokyo In The Air“ од Нари Какува

Концептот ON AIR на Kakuwa го превртува хоризонтот на Токио наопаку, додека пригушените сиви тонови се наклонуваат кон структурите што го исцртуваат хоризонтот на градот.

Калеидоскоп Nike Air Max 97 од Cash Ru

Шангај: Nike Air Max 97 „Калеидоскоп“ од Кеш Ру

Калеидоскопот SH го рефлектира впечатокот на Ру за облаците што лебдат по небото на Шангај: се поместуваат и растураат за да создадат нови форми и облици.

Nike Air Max 270 Kung Fu Soul од Хари Вонг

Шангај: Nike Air Max 270 „Кунг фу душа“ од Хари Вонг

Направени да изгледаат како кунг фу папучи, чевлите на Вонг ја балансираат силната, контролирана брзина и флуидноста на спортот како вода.

Nike Air Max 97 City of Stars од Џејмс Лин

Шангај: Nike Air Max 97 „Град на ѕвездите“ од Џејмс Лин

Концептот на Лин ги илустрира треперливите светла на хоризонтот на Шангај, поставени на ноќното небо исполнето со шумлива ѕвездена светлина.

Прочитај повеќе